Spring naar de inhoud
53 skeletten, wie zijn zij?

PODCAST

Aflevering 1: Wie lag er begraven onder het politiekantoor?

Ben jij benieuwd naar wie er precies begraven lag onder het politiekantoor in Koksijde?

Drie jaar geleden troffen enkele bouwmannen tijdens de bouw van het nieuwe kantoor toevallig enkele tientallen skeletten aan. Wie waren deze mensen en hoe oud zijn ze? Is het mogelijk om zoveel eeuwen later hun identiteit te achterhalen, hun afkomst op te sporen en hun manier van leven te schetsen?

In deze podcast bieden archeologen en genetici een antwoord op deze vragen. Wat volgt is een spannend verhaal waarin we met verrassende plotwendingen meer te weten komen over onze eigen verre voorouders.

De eerste aflevering van de podcast smaakte naar meer. Het trekt aan om er een vervolgverhaal van te horen. De afwisseling van de sprekers, die aan elkaar werden geknoopt, vond ik echt mooi gedaan.
Marie-Chantal Loones
Erfgoedvrijwilligster & ondervoorzitter Familiekunde Vlaanderen regio Westkust
De sprekers
Leuven: Maarten Larmuseau / gegeanologie

Maarten Larmuseau

Schermafbeelding 2021-04-09 om 13.11.16

Alexander Lehouck

Rachèl_Spros

Rachèl Spros

Stekelorum Joeri

Joeri Stekelorum

Aflevering 2: De Mysterieuze Merovingen vroeger en vandaag

In deze nieuwe aflevering snuisteren we verder in de mysterieuze Merovingische geschiedenis. Metaaldetectie, archeologie en levende geschiedenis kunnen elk op hun eigen manier het verhaal van de Merovingische periode vertellenVier sprekers delen hun perspectief op de Merovingen en archeologie. 

We gaan op stap met metaaldetectorist Kris Van den Berge, die van zijn hobby zijn beroep maakte en ooit een Merovingisch pronkstuk bovenhaalde. Archeologe Rica Annaert deelt haar expertise in de Merovingische periodeGepensioneerd archeoloog Marc Dewilde weet als geen ander hoe een archeologische opgraving precies verloopt. En Bert Tessens maakt de vertaalslag naar vandaag door het vervaardigen en uittesten van Merovingische objecten en kledij. 

De sprekers
Afbeelding1

Rica Annaert

KrisVandenBerghe

Kris Van Den Berge

SavedPicture (10)

Bert Tessens

Schermafbeelding 2021-03-18 om 09.26.39

Marc Dewilde

Merovinger DNA